Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2007 13:40 - Търговията или меча
Автор: nmishev Категория: Бизнес   
Прочетен: 2667 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Мечът е до време, търговията е вечна"
Атанас Буров

Откакто свят светува тези две явления постоянно са се сменяли и за щастие второто е преобладавало и продължава да преобладава над останалите. Когато хората обменят помежду си стоки и услуги, извършват търговия, а когато обменят насилие и разрушения - война. Затова моята позиция е търговията, която спасява света.
Един пример: Европейския съюз. Мнозинството от европейските жители  разсъждават емоционално и мислят че живеем под един покрив, че е свършило времето на войните и че европееца по-добре от всички знае какво означава война (двете световни войни бяха предимно на наш терен) и затова го има ЕС. Нека се сетим за социалната реклама, която ни залива по БТВ, Нова Телевизия и др. канали с "Одата на радостта". "Ти се намираш тук" и всякакви дивотии. Прилича на политическа пропаганда, но изглежда върши работа. Все пак причината да има ЕС е в съществуващата конкуренция в лицето на САЩ, Япония, Китай и други големи и богати държави и необходимостта да се въведе единен европейски пазар. Така търгуваме свободно, обменят се нови технологии и идеи и в крайна сметка нараства стандартът на живот на Стария континент. Благодарение на търговията! Добре че двете световни войни ни доказаха че е глупост да се воюва. Дано войната в някогашната югославска империя да е последната проведена в Европа, поне докато ние сме живи. САЩ е краят на една цивилизация, която ще загине пред очите на нашето съвремие. В по-нататъшното бъдеще. Вярно е че имат силноразвита икономика, силни пазари, но толкова пари се харчат за войни...Съществува такова класово разделение, което е белег за упадъка на една държава. Е, както поетът е казал: труп върху собствения си одър.
Може да ме обвините в предубеждение /признавам си!/ относно върховенството на търговията пред войната. Само че нека погледнем диференцирано нещата. Един добър търговец изгражда контакти и комуникация, а един добър военен стратег ги разрушава. Първият подпомага изграждането на стопански мрежи, вторият ги разрушава. Първият харчи време и ресурси за своя сметка, а вторият - от данъкоплатеца. Войната било инвестиция! Дрън-дрън! Войната е оправдание за едно избрано малцинство над мнозинството, което се облагодетелства от положението. Търговията е оправдание за благоденствието на всички. Не можете без сутрешното кафе, сутрешния вестник или хляб, който някой ви го доставя. Но спокойно можем да минем без да изстрелват ракети по нас или ние по тях. Докато има неразумни политици, алчни търговци и военни, ще има армия във всяка страна. За предпочитане в полза на отбраната. И за още по-голямо предпочитане е да я използваме в краен случай, а не защото сме силна страна и сме планирали къде да си пробваме оръжията. ЧИЧО САМ ще ви научи и на двете - война и търговия. Въпросът е каво ще възприемете.


Тагове:   МЕЧА,


Гласувай:
0



1. dwdimov - Много ми харесва!
07.01.2007 16:50
Браво майсторе! Подкрепям те напълно в тезата ти !:)
цитирай
2. анонимен - Интересна позиция!
09.01.2007 22:46
Поздравявам те! Харесват ми парадоксите в статията!
цитирай
3. анонимен - mnogo dobra teza
24.01.2007 13:46
bravo na teb
цитирай
4. анонимен - Бравос РеЦе ;)
10.07.2007 18:09
Хубаво ги разсъждаваш тия теми, започвам да си мисля, че си диамант в боклука.... Успех по пътя на полирането и ошлайфането... стискам палци :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmishev
Категория: Политика
Прочетен: 76506
Постинги: 16
Коментари: 60
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031